Inne

kulinarnie-ciasta,serniki,torty3

Biszkopt ze śliwkami, kardamonem i mirabelkami

ok. 500 g śliwek węgierek
2 łyżki bułki tartej
garść mirabelek
szczypta kardamonu Kotanyi
50 g masła
Ciasto:
3 jajka
200 g cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Śliwki i mirabelki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tortownice obsypujemy bułką tartą, układamy owoce i posypujemy szczyptą kardamonu. Na końcu dodajemy kawałki masła.

Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach do białości (na gęsty kogel-mogel). Masa powinna być bardzo puszysta. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ją do masy jajecznej. Mieszamy i nalewamy ciasto do tortownicy (na owoce). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Pozostawiamy w piekarniku do momentu aż wystygnie, a następnie przekładamy na kratkę kuchenną.

Komentarz: Pomysł z kawałkami masła na owocach, podejrzałam u mojej koleżanki, sprawia, że biszkopt jest bardziej maślany!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation