Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Makowa Panienka

Bardzo smaczne i eleganckie ciasto. Słodkie blaty makowo-kokosowe przełożone kwaskowym kremem cytrynowym. Smaki idealnie się komponują tworząc pyszną całość.
Ciasto dość szybko i prosto się przygotowuje, o ile kupimy wcześniej migdały blanszowane, jeśli nie to czeka nas troszkę zabawy przy ich obieraniu. Zapraszam :)

Składniki na blaty makowe:
forma o wymiarach 26x30

150 g maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g posiekanych migdałów bez skórki
50 g migdałów mielonych
8 białek
4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu)

Formę wyścielić papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie równe części i przygotować dwie osobne masy, które kolejno piec.
W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone, mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na blaszkę. Piec 20 minut w 170 stopniach.
Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić.

Składniki na krem cytrynowy:

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
375 ml mleka
200 ml soku z cytryny
200 g cukru
cukier waniliowy lub otarta laska wanilii
4 żółtka
200 g bardzo miękkiego masła

Dodatkowo:

biała czekolada lub cukier puder do dekoracji ciasta
obrane ze skórki migdały
lentilki - opcjonalnie


Zimne mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. dodać żółtka i dobrze wymieszać. Resztę mieszanki zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiego kremu.

Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Górę oblać białą czekoladą, lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować obranymi migdałami. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Uwagi:
By obrać migdały ze skórki, wystarczy zalać je na kilka minut wrzątkiem, następnie odcedzić i jeszcze gorące obierać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation