Kuchnia

Przepisy na słodko

Brzoskwinie i śliwki w białym winie pod bezą

Podany przepis pozwala na przygotowanie 2 porcji

8 śliwek

2 brzoskwinie

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka masła

2 białka

3 łyżki cukru pudru

ziarenka z 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Śliwki i brzoskwinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy – śliwki na połowę, brzoskwinie w kawałki wielkości połówki śliwki). W niewielkim garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła, podsmażamy na nim owoce z łyżeczką brązowego cukru. Następnie dolewamy pół szklanki białego wytrawnego wina, zmniejszamy ogień pod garnuszkiem i gotujemy aż do odparowania znacznej części płynu. Studzimy (jeśli zostanie zbyt dużo soku, owoce odcedzamy). Równomiernie rozkładamy na dnie naczynek żaroodpornych (u mnie o średnicy 12 cm).

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy (przy pomocy miksera). Bezę rozkładamy na owocach (użyłam końcówki do dekorowania w kształcie gwiazdki).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy owoce z bezą około 3 minuty, aż do lekkiego zarumienienia bezy*. Podajemy jeszcze ciepłe : )

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation