Kuchnia

przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki scroll down to English version
inspiracja: Palce lizać 2013
Skórka obrana z 5 dużych pomarańczy
1 szklanka cukru

1. Wyszoruj porządnie pomarańcze i sparz wrzątkiem
2. Obierz obieraczką do warzyw skórkę z wszystkich pomarańczy. Obieraj jak najcieniej się da, bo im mniej białej części skórki tzw.... tym lepiej, bo to ona właśnie zapewnia charakterystyczną goryczkę
3. Pokrój obrane skórki z cienkie paski, albo tak jak ja w bardzo drobną kostkę
4. Wrzuć skórkę pomarańczową do wrzątku i gotuj przez 15 minut
5. Odcedź, umieść w garnku ponownie, zalej szklanką wody i wsyp szklankę cukru
6. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania gęstego syropu
7. Jak syrop jest już bardzo gęsty i obkleja skórkę pomarańczową, przełóż skórkę na sitko
8. Poczekaj aż cały dodatkowy syrop się odcedzi, przełóż skórkę na papier do pieczenia rozkładając luźno, żeby skórka się ze sobą nie posklejała i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation