Kuchnia

Dzień dobry..! Czas na śniadanko!

Jajka po benedyktyńsku - przepis | Pink Hungry
przepis na 4 porcje

składniki:

sos holenderski z TEGO przepisu
4 – 8 plasterków boczku
2 łyżeczki białego octu winnego
4 duże jajka
do podania: grzanki, angielskie muffiny śniadaniowe, bułeczki, szczypiorek, masło, sól
wykonanie:

W dużym garnku zagotujcie wodę, doprowadźcie do wrzenia a następnie przykręćcie ognień tak, żeby woda bardzo delikatnie bulgotała
Wlejcie ocet winny do wody
Rozgrzejcie suchą patelnię, kiedy będzie gorąca, włóżcie bekon, smażcie na złoto z obu stron, pilnujcie żeby się nie przypalił
Delikatnie ale zdecydowanie, wbijcie po jajka do wody uważając żeby nie przebić żółtek. Możecie wcześniej wybić jajka do kokilek i zsunąć je do wody, jednak ja wolę wbijać je od razu do wody
Gotujcie jajka aż białko się zetnie, ok 3 min jednak nie dłużej niż 4. Pilnujcie żeby woda nie gotowała się zbyt mocno a jedynie wrzała, gdyż duże bąble mogą uszkodzić żółtko
Usmażony bekon odsączcie na papierze ręcznikowym i wyłóżcie na talerze
Wyjmijcie jajka delikatnie łyżką cedzakową dobrze odsączając i ułóżcie na bekonie. Całość polejcie 2 – 3 łyżkami sosu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation