Kuchnia

Dzień dobry..! Czas na śniadanko!

Klasyczny sos holenderski | Pink Hungry
przepis na 4 porcje

składniki:

2 bardzo świeże żółtka
125 g zimnego masła
sok z cytryny
sól
wykonanie:

Przygotujcie kąpiel wodną, Wstawcie miskę na garnek z gotującą się wodą, wlejcie żółtka i wymieszajcie je dokładnie trzepaczką. Od tej pory musicie już ciągle mieszać
Bardzo małymi, cienki plasterkami dodawajcie masło, dokładnie rozmieszajcie zanim dodacie kolejny kawałek
Obserwujcie masę, jajka nie mogą się ściąć, jeżeli zauważycie na misce pierwsze znaki ścinającego się żółtka, szybko wstawcie miskę do miski z lodowatą wodą aby ją schłodzić, ciągle mieszajcie!
Wstawcie miskę z powrotem na kąpiel wodną i kontynuujcie dodawanie masła. Od czasu do czasu zdejmujcie miskę z garnka na szafkę lub deskę żeby nie rozgrzewała się za bardzo. Wystarczy obserwować masę. Nie przestawajcie mieszać
Gdy dodacie już całe masło, a masa osiągnie konsystencje sosu, zdejmijcie miskę z garnka, wciśnijcie sok z cytryny, jednym porządnym ściśnięciem i posólcie odrobinę do smaku. Nie musicie solić jeśli będziecie podawać sos ze słoną potrawą
Przykryjcie folią lub folią aluminiową aby nie powstała skórka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation