Kuchnia

Przepisy

Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej np. takiej z biedronki (może być równie dobrze inna szynka wędzona, bądź wędzony boczek w plastrach)
- ulubiony ser żółty

Ciasto francuskie kroimy na około 2 centymetrowe paski. Jeżeli ktoś woli grubsze paluchy może ukroić większy pasek. Jeżeli ktoś woli cieńsze to analogicznie kroimy cieńsze paski. Na to kładziemy plasterek szynki (przycinając odpowiednio po bokach, by miała taką samą szerokość jak pasek ciasta). Można położyć też 2 plasterki jeżeli wolimy więcej szynki. Na to kładziemy plaser sera żółtego, również przycięty odpowiednio do szerokości paska ciasta. Każdy pasek ciasta z szynką i serem, skręcamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wsadzamy do nagrzanego do 195 stopni piekarnika na około 23-25 minut (do czasu aż się zarumienią).
Wyciągamy, czekamy aż ostygną i pałaszujemy solo, jak i jako dodatek do m.in barszczu :) #kuchnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation