Kuchnia

kuchnia azjatycka

Kurczak słodko kwaśny w 20 minut

Składniki

PORCJA DLA DWÓCH OSÓB

1 łyżka oliwy

Podwójna pierś z kurczaka

½ czerwonej papryki

1 szklanka pokrojonego ananasa

Szczypiorek

Dwa woreczki ryżu (lub tyle ile chcecie zjeść)

SOS:

3 łyżki miodu

3 łyżki octru ryżowego

3 łyżki ketchupu łagodnego

1 łyżka sosu sojowego

2 ząbki czosnku (sprasowane)

1 płaska łyżeczka startego imbiru

1 łyżka wody

1 łyżka oleju sezamowego

Kroki

Kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z oliwą i usmażyć kurczaka – ok 5 minut z każdej strony.

Wstawić ryż.

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa -> smażyć z mięsem 4 minuty.

Przygotować sos: zmieszać wszystkie składniki.

Dodać sos na patelnię i wymieszać. Smażyć całość 2 minuty mieszając.

DANIE PODAWAĆ POSYPANE SZCZYPIORKIEM.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation