Kuchnia

food

Ciasto makowo - budyniowe
W tym roku na Święta zamiast tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku.




foremka 23 x 33 cm

Ciasto:

5 jajek,
szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit),
3/4 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru,
50 g margaryny Kasia,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić.

Krem budyniowy:

250g margaryny Kasia Extra,
litr mleka,
3 budynie śmietankowe,
3/4 szklanki cukru.

W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu.

Wierzch:

50g płatków migdałowych,
cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać na wierzchu ciasta. Można również udekorować wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy i grejpfruta. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation