Kuchnia

Kuchnia2

zupa migdałowa

Zupa migdałowa to zupa kresowa. Pojawiała się najczęściej w bogatych domach. Zupa to połączenie migdałów, mleka, cynamonu i miodu. Bardzo ciekawe połączenie i bardzo smaczne :-)

Czas przygotowania: ok. 30-35 minut

200 g ryżu paraboiled
1 łyżka rodzynek
2-3 łyżki płatków migdałów
200 g migdałów bez skórki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 litr mleka
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rodzynki sparzamy. Odstawiamy. Na patelni prażymy płatki migdałów. Odstawiamy.
Migdały bez skórki siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i połowę mleka. Miksujemy na gładką masę.
Następnie, tę masę, przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe mleko, rodzynki, miód, cynamon. Całość podgrzewamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem.
Zupę podajemy z ryżem i płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation