Kuchnia

Kuchnia2

Domowa cookierenka Agi: Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia)

350 g czarnych markiz, np. oreo
120 g roztopionego masła
200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej)
360 g kwaśnej śmietany 12% (można zamienić na kremówkę)
10 truskawek (umytych i odszypułkowanych)
szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło i miksować do połączenia składników.

2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.

3. Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.

4. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód, w masę powtykać truskawki. Tartę wstawić na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch tarty oprószyć solą himalajską.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation