Kuchnia

ciasta i torty

TORT DOBOSZA

Składniki:
Biszkopty

6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)

400 g miękkiego masła
8 żółtek
280 g cukru pudru
5 łyżek spirytusu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 g kakao
Karmel

150 ml wody
100 g cukru
50 g masła
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puch, następnie dodawać, cały czas ucierając, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto podzielić na 7-8 równych części. Każdą część ciasta rozsmarować w tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (nałożyć cienką warstwę ciasta, tak żeby przykryć dno tortownicy) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut. Po kolei upiec wszystkie placki. Z upieczonych i wystudzonych biszkoptów zdjąć papier do pieczenia.
Przygotować krem. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości (około 50 ml) gorącej wody. Kawę wystudzić i dodać spirytus. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać kakao. Następnie cały czas miksując dodawać masło i kawę ze spirytusem.
Przygotować karmel. W rondlu wymieszać cukier z wodą i podgrzewać, gdy cukier się rozpuści zwiększyć moc palnika i gotować aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać masło i odparować do uzyskania gęstego karmelu. Gotowy karmel rozsmarować na jednym krążku biszkoptu. Gdy karmel zacznie twardnieć krążek pokroić na 12 równych trójkątów.
Na paterze ułożyć krążek biszkoptu, który lekko skropić wodą, a następnie posmarować kremem. Na krem położyć kolejny krążek biszkoptu i powtarzać czynności do wyczerpania biszkoptów. Wierzch i boki tak otrzymanego tortu posmarować kremem. Z pozostałego kremu wycisnąć na wierzchu tortu 12 różyczek, o każdą z nich oprzeć trójkąt biszkoptu z karmelem. Tort schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation