Kuchnia

ciasta i torty

Dekadencki tort czekoladowy z bananami z dwóch okazji
Ciasto
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
2 jajka
szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy*

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier przesiać przez sito.
Jajka, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii roztrzepać rózgą, następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki lub na niskich obrotach miksera.
Do tak przygotowanej masy dodawać gorącą kawę ciągle mieszając. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale takie właśnie ma być.
Dno tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180ºC przez około jedną godzinę, a tak naprawdę do momentu gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Mus do przełożenia tortu
Składniki:

300g sera mascarpone
160g gorzkiej czekolady
350ml zimnej śmietany kremówki 30 lub 36%
pół szklanki cukru pudru
dodatkowo 3 średnie banany przekrojone wzdłuż

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, przestudzić i wymieszać ją z mascarpone.
Kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą dodać do masy czekoladowo-serowej i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Masa na wierzch i boki tortu
Składniki:

400 ml gęstego jogurtu, wykorzystałem taki
250g kremu czekoladowego, np. nutelli
2 łyżki kakao

Dzień wcześniej przed przygotowaniem tortu odsączyć jogurt, tj. drobne sitko wyłożyć ręcznikiem papierowym, wylać na niego jogurt i odstawić do lodówki na całą noc. Rano w misce pod sitkiem powinna zebrać się woda, a jogurt stanie się gęsty i kremowy.
Odsączony jogurt wymieszać z kremem czekoladowym oraz kakao.
Nasączenie:

100ml likieru bananowego, np. Bazilio
sok z połowy cytryny
Składanie tortu:

Ciasto podzielić na pół*, pierwszy blat nasączyć połową likieru, ułożyć na nim banany, a na nich mus czekoladowy. Przykryć drugim blatem, ten nasączyć pozostałym likierem.
Boki oraz wierzch pokryć przygotowanym kremem z jogurtu.
Gotowy tort schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
* - można również podzielić je na 3 lub nawet 4 blaty bo spokojnie się da ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation