Kuchnia

DANIA GŁÓWNE

Chińskie bułeczki z kurczakiem.
Przygotowanie: 40 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Gotowe do podania: 60 minut.


Ilość porcji z przepisu: 8 bułeczek.

Ciasto:

140 ml lekko ciepłego mleka
łyżeczka drożdży suszonych
łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
łyżka masła


Nadzienie:

250 g kurczaka
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju
łyżeczka curry
po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
sól i pieprz
200 g pieczarek
1 duży por
łyżka masła
8 łyżek keczupu lub pasaty pomidorowej
3 łyżki sezamu
żółtko


Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić.

Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.

W dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze zlepione.

Gotowe ciasto włożyć do garna i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Nadzienie:

Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Obtoczyć we wszystkich przyprawach. Na patelnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć, aż będzie miękki. Pora pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.

Surowe pieczarki pokroić na plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Po pół godziny ciasto jeszcze raz zagnieść. Potem podzielić na 8 części i rozwałkować je w cienkie koła.

Na rozwałkowane ciasto nakładać keczup, kurczaka, pieczarki i pora. Bułeczki zawinąć, posmarować żółtkiem i posypać sezamem.

Piec 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation