Kuchnia

Pierniczki

jadłonomia · roślinne przepisy:Pralinki piernikowe z daktyli i orzechów

Składniki:
•1 szklanka orzechów laskowych
•3/4 szklanki daktyli, namoczonych przez kilka minut w gorącej wodzie
•1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
•1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
•szczypta soli morskiej
•ewentualnie orzechy do obtoczenia

Przygotowanie:
1.Orzechy laskowe zmielić na grubą mąkę w blenderze z pojemniczkiem lub w młynku do kawy, ja użyłam Thermomixa.
2.Następnie daktyle odcedzić i odcisnąć z wody, dodać do orzechów razem z przyprawą piernikową, skórką pomarańczową i solą morską. Wszystko zmielić na kleistą masę.
3.Lekko wilgotnymi rękoma formować kuleczki z masy, można obtoczyć je w orzechach lub kakao. Przechowywać w lodówce do miesiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation