Kuchnia

Pierniczki

jadłonomia · roślinne przepisy: Domowa przyprawa piernikowa

Składniki:
•5 niedużych lasek cynamonu, 30 g
•5 łyżeczek suszonego imbiru, 10 g
•1 gałka muszkotołowa, 5 g
•2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego, 5 g
•1 1/2 łyżeczki całych goździków, 5 g
•2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu, 5 g
•ziarna wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu, 1 g
•1/5 łyżeczki pieprzu w ziarnach, 1 g
Przygotowanie w elektrycznym młynku lub moździerzu:

1.Zmielić lub utrzeć po kolei wszystkie przyprawy, które są w całości. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz w pojemniku młynka można mielić je po kolei, przesypując te zmielone do sporego słoja. Kiedy wszystkie przyprawy będą już zmielone dodać do słoika te sypkie, zamknąć słój i porządnie nim potrząsać, aż do połączenia się wszystkich przypraw.

Przygotowanie w Thermomixie:
1.Umieścić wszystkie przyprawy w Thermomixie, miksować przez 30 sekund na najwyższych obrotach, przesypać do słoika i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation