Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Tarta z pomidorami i mozzarellą


spód -
1,5 szklanki (185 g) mąki,
100g zimnego masła,
1 jajko,
2 łyżki zimnej wody,
pół łyżeczki soli

nadzienie -
5-6 pomidorów świeżych lub z puszki (najlepsze będą podłużne pomidory rzymskie),
2 duże kule sera mozzarella,
1 duża cebula lub kilka cebulek dymek,
1 płaska łyżeczka cukru brązowego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki świeżego posiekanego lub suszonego rozmarynu,
sól i pieprz

Masło i mąkę z solą posiekać z jajkiem i zimną wodą. Wyrobić na gładkie ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 20 minut. Ja zawsze robię ciasto dzień wcześniej wieczorem i zostawiam je w lodówce na noc.
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie i rozwałkować. Przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż będzie złocisty. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

Cebulę posiekać w krążki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć przez chwilę mieszając, aż cebula zmięknie, po czym posypać ją brązowym cukrem i dalej smażyć, aż zacznie się karmelizować.

Jeżeli używacie świeżych pomidorów, należy je przepołowić, posolić, skropić oliwą, ułożyć na płaskim naczyniu żaroodpornym miąższem do góry i zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Pomidory z puszki nie wymagają tego zabiegu.

Na upieczony kruchy spód ułożyć karmelizowaną cebulę, połówki pomidorów, a między pomidorami ułożyć grube plastry mozzarelli. Posypać solą i pieprzem oraz rozmarynem. Zapiekać 10 minut, aż mozzarella lekko się stopi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation