Kuchnia

Kuchnia

Ryż z warzywami - lekki, zdrowy i bardzo kolorowy (zimą "fit")

1/2 kg mieszanych mrożonych warzyw
20 dag ryżu długoziarnistego
6 szklanek (1 i 1/2 litra) warzywnego bulionu (domowego lub ekologicznego z małą ilością soli)
1 spora cebula
3 czubate łyżki rodzynek
3 czubate łyżki jagód goji
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka przyprawy curry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
drobno posiekana natka pietruszki

Przepis

Obraną cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli.
Dodaj ryż i przyprawę curry, wymieszaj i smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając przez pół minuty. Ryż powinien pokryć się tłuszczem i zrobić lekko szklisty.
Wlej połowę bulionu i gotuj na średnim ogniu (nie zapominaj o częstym mieszaniu) przez 10 minut (jeśli płyn za bardzo odparuje, dolej trochę bulionu).
Do patelni dodaj zamrożone warzywa, rodzynki i jagody goji. Wlej pozostały bulion. Gotuj na małym ogniu (często mieszając), aż warzywa i ryż zmiękną, ale pozostaną jędrne - czyli 8-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj danie posypane natką pietruszki w towarzystwie dużej porcji sałaty z lekkim dressingiem.


Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz, by danie było ultra fit, to zmodyfikuj nieco przygotowanie potrawy i użyj wcześniej ugotowanego ryży brązowego lub czarnego i: warzywa ugotuj wcześniej na parze. Podsmaż cebulę, dodaj ryż i przyprawę curry, smaż kilka chwil. Dodaj ugotowane warzywa, rodzynki i jagody goji. Wymieszaj i smaż minutę na małym ogniu.

Jeśli lubisz dania bardziej pikantne i nie umiesz obyć się bez czosnku: do cebuli dodaj czosnek (tyle, ile lubisz) pokrojony na cienkie plasterki. A danie dopraw drobno posiekaną papryczką chilli i odrobiną startej skórki z wyszorowanej cytryny. O, a może Ci będzie smakować wersja ze świeżym imbirem? Bo imbir też tu dobrze się sprawdzi :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation