Kuchnia

Kuchnia

3/4 kg marchewki
4 szklanki warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1/2 łyżeczki mielonego kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

do podania:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
10 dag sera feta
garść dowolnych kiełków (możesz zastąpić posiekaną natką kolendry lub pietruszki)

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
W dużym garnku rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż cały czas mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli.
Do garnka dodaj marchewkę oraz bulion. Dopraw kuminem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie (zajmie Ci to około 10-15 minut).
Garnek zestaw z ognia, zupę dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę, zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni - nie zapomnij o mieszaniu, bo szybko się przypalają. Fetę pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm.
Zupę nalej do talerzy lub miseczek. Dodaj kostki fety, posyp pestkami, udekoruj kiełkami.

Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz, by zupa miała jeszcze mniej kalorii, zastąp śmietankę odtłuszczonym mlekiem.
Do zupy możesz dodać szczyptę mielonej kolendry - będzie wtedy jeszcze bardziej "korzenna" i aromatyczna.
Jeśli nie masz kuminu, nie zastępuj go kminkiem :) To zupełnie dwie różne przyprawy. Po prostu go wtedy pomiń.
Zupa świetnie się przechowuje w lodówce - można przygotować jej zapas na 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation