Kuchnia

jadłabym

Paluszki z oliwkami i serem


Składniki na 1, 2 kg cista:

500 g mąki
500 g bardzo zimnego masła pociętego w drobną kostkę
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody

Na stolnicy usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Wsypać kostki masła i sól, po czym łączyć je wraz z zagarnianiem mąki. Kiedy ciasto stanie się ziarniste, stopniowo dodawać lodowatą wodę i mieszać aż składniki się połączą. Pamiętamy, żeby zbytnio nie wyrobić ciasta. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić 20 minut. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt 40x20 cm. Złożyć na trzy i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować ponownie na prostokąt 40x20 cm i znowu złożyć na trzy. To są pierwsze dwa złożenia. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.

Wyrabiać ciasto jeszcze dwa razy, wałkując i składając jak poprzednio. W sumie mają być cztery złożenia. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut przed użyciem.

Szczelnie zawinięte ciasto w folię, możemy przechowywać w lodówce 3 dni lub miesiąc w zamrażalniku.

Paluszki z oliwkami 12 szt.

Składniki:

375 g ciasta francuskiego
15 dużych oliwek, nadziewanych papryką
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wyciąć dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przełożyć na blachę i schłodzić w lodówce 10 minut.

Na mniejszym kawałku ułożyć po 5 oliwek w odległości 1, 5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć większy kawałek ciasta i mocno docisnąć pomiędzy oliwkami. Wstawić do lodówki na ok.20 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przyciąć równo brzegi a następnie pokroić na paski szerokości ok. 0, 6 cm. i ułożyć płaską stroną na blasze do pieczenia i piec 6-10 minut.(Można na końcu włożyć na chwilę pod grzałkę grilla, aby ładnie przyrumienić paluszki)

Po upieczeniu przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.

Paluszki z serem 24 szt.

Składniki:

400 g ciasta
80 g świeżego parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta pieprzu kajeńskiego
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Ciasto rozwałkować na prostokąt 28x12 cm i grubości 2 mm. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni.

Ciasto posmarować żółtkiem, posypać serem, papryką i pieprzem. Przekroić ciasto na dwa prostokąty 14x12 cm. Kroić na paski szerokości 1 cm i skręcać je spiralnie 6 razy. Piec 5-10 minut. Wyjąć ostrożnie na talerz i podawać jeszcze ciepłe.

http://cukierniczekreacje.blox.pl/resource/paluszki_z_oliwkami_1.jpg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation