Paluszki z oliwkami i serem
Składniki na 1, 2 kg cista:
500 g mąki
500 g bardzo zimnego masła pociętego w drobną kostkę
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody
Na stolnicy usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Wsypać kostki masła i sól, po czym łączyć je wraz z zagarnianiem mąki. Kiedy ciasto stanie się ziarniste, stopniowo dodawać lodowatą wodę i mieszać aż składniki się połączą. Pamiętamy, żeby zbytnio nie wyrobić ciasta. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić 20 minut. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt 40x20 cm. Złożyć na trzy i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować ponownie na prostokąt 40x20 cm i znowu złożyć na trzy. To są pierwsze dwa złożenia. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.
Wyrabiać ciasto jeszcze dwa razy, wałkując i składając jak poprzednio. W sumie mają być cztery złożenia. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut przed użyciem.
Szczelnie zawinięte ciasto w folię, możemy przechowywać w lodówce 3 dni lub miesiąc w zamrażalniku.
Paluszki z oliwkami 12 szt.
Składniki:
375 g ciasta francuskiego
15 dużych oliwek, nadziewanych papryką
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wyciąć dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przełożyć na blachę i schłodzić w lodówce 10 minut.
Na mniejszym kawałku ułożyć po 5 oliwek w odległości 1, 5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć większy kawałek ciasta i mocno docisnąć pomiędzy oliwkami. Wstawić do lodówki na ok.20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przyciąć równo brzegi a następnie pokroić na paski szerokości ok. 0, 6 cm. i ułożyć płaską stroną na blasze do pieczenia i piec 6-10 minut.(Można na końcu włożyć na chwilę pod grzałkę grilla, aby ładnie przyrumienić paluszki)
Po upieczeniu przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.
Paluszki z serem 24 szt.
Składniki:
400 g ciasta
80 g świeżego parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta pieprzu kajeńskiego
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Ciasto rozwałkować na prostokąt 28x12 cm i grubości 2 mm. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni.
Ciasto posmarować żółtkiem, posypać serem, papryką i pieprzem. Przekroić ciasto na dwa prostokąty 14x12 cm. Kroić na paski szerokości 1 cm i skręcać je spiralnie 6 razy. Piec 5-10 minut. Wyjąć ostrożnie na talerz i podawać jeszcze ciepłe.
http://cukierniczekreacje.blox.pl/resource/paluszki_z_oliwkami_1.jpg
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