Kuchnia

pyszności

Chleb dla zapracowanych, na zakwasie
( chleb miał wagę około 500 g)

150 g zakwasu żytniego dokramionego ok. 5 h wcześniej
360 g maki pszennej
80 g maki kasztanowej albo żytniej jasnej albo gryczanej (dost. w sklepach internetowych i ze zdrowa żywnością)
300 ml wody, temp. 22 stopni Celsjusza
2 g świeżych drożdży
łyżka soli
szczypta cukru

Jeżeli używamy świeżych drożdży, należny przygotować rozczyn. Następnie wymieszać z reszta składników w dosyć dużym naczyniu. Odstawić na 12-18h w cieple miejsce.
Po czym wysmarować formę, wysypać ziarnami ( ja używam mieszanki ziaren tj. pięciu ziaren: owies, słonecznik, jęczmień etc.) i wylać do formy ciasto. Będzie dosyć rzadkie.
Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez 45-60 minut aż chleb popukamy od spodu wyda głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation