Kuchnia

ciasto

Ciasteczka mokka

SKŁADNIKI:
CIASTKA:

180g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
200g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g czekolady mlecznej lub deserowej


LUKIER:

1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją.
Lukier:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody.
Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation