Kuchnia

bezglutenowo

Obłędny makowiec- bez nabiału, glutenu i cukru!

Składniki:

400 g zmielonego maku ( mak mielę w naczyniu wysokoobrotowym)
200 g wody
200 g mleka roślinnego, ja użyłam migdałowego
1 jabłko, pokrojone na ćwiartki, bez pestek
1/3 szklanki oleju roślinnego delikatnego w smaku
3 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
5 daktyli, drobno pokrojonych
5 moreli niesiarkowanych, drobno pokrojonych
1/2 szklanki rodzynek lub owoców goi
1/3 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Zalewamy mak wodą i mlekiem. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy jabłko, olej, 3 daktyle, 3 morele, siemię lniane. Gotujemy do zagotowania. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy pozostałe bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową masę do tortownicy ok. 24 cm i pieczemy ok 30-40 min./ 180 st. Studzimy i do stołu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation