Kuchnia

bezglutenowo

Bezglutenowe galette z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
przepis własny

Składniki: na ciasto
150g mąki kukurydzianej
100g mąki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20g startego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka toskańskich ziół
100 ml wody

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy ( masa jest klejąca ) Odkładamy ciasto na pół godziny by odpoczęło, najlepiej w tym celu zawinąć je w folią spożywczą.
Składniki: na farsz
1/2 słoiczka hummusu z suszonymi pomidorami
200g pomidorków koktajlowych ( u mnie z własnego ogrodu )
20g startego parmezanu
1/2 małej cebuli
kilka gałązek świeżej kolendry
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru
oliwa z oliwek do polania wierzchu

Podsypujemy blat mąką gryczaną, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego ładny okrąg przy pomocy rantu 20 cm. Przekładamy spód na blachę wyłożoną papierem do wypieków, spód ciasta smarujemy hummusem pozostawiając odstęp , następnie układamy pomidorki , dodajemy cebulę, posypujemy parmezanem i doprawiamy solą ,pieprzem oraz szczyptą cukru. Zawijamy pozostałą część ciasta do środka na farsz lekko dociskając i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20-25 minut. Przed podaniem polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz posypujemy listkami kolendry.
Smacznego!

smakialzacji.blogspot
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation