Kuchnia

Jedzenie

Quiche z warzywami i salami - składniki:

Opakowanie gotowego mrożonego ciasta francuskiego w płatach
3 grube pory
2 kalarepy
8-10 plasterków ostrego salami
2 jaja
kostkę bulionu drobiowego
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka masła
pieprz i sól
cukier

Quiche z warzywami i salami - sposób przygotowania: Umyte pory (tylko białe części) pokroić w talarki. Obrane kalarepki pokroić w kostkę i razem z porami wrzucić do wrzącej, lekko posolonej i posłodzonej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki masła. Gotować 3 min, osączyć na sicie i przełożyć do rondla z rozgrzaną resztą masła. Dodać pokruszoną kostkę bulionową i, mieszając, dusić 5-8 min. Przestudzić, wymieszać z pokrojonym w paski salami, jajami (trochę białka odłożyć), śmietaną i koperkiem, doprawić pieprzem i solą. Płatami ciasta wylepić dno i boki tortownicy, posmarować ciasto lekko ubitym białkiem i gęsto ponakłuwać. Rozłożyć na cieście farsz. Z resztek ciasta (trzeba je schłodzić, rozwałkować, pokroić na paski) ułożyć na farszu kratkę. Wstawić quiche do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45-50 min. Podawać jako gorącą lub zimną przekąskę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation