Kuchnia

Jedzenie

Ciasto truskawkowe

biszkopt:
5 jaj
5 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus truskawkowy:
1 kg truskawek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl.wody
2 galaretki truskawkowe
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

bita śmietana:
500 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1,5 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
wersja II * masy śmietanowej (na zdjęciu):
500 ml śmietany kremówki 30%
kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny (płaska łyżka) + 1/3 szklanki wrzątku


Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.


Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem,dodać budyń rozpuszczony w wodzie,zagotować. Jak zacznie gęstnieć ,odstawić z ognia i wsypać galaretki. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.

* Żelatynę rozpuściłam we wrzątku, schłodziłam do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubiłam na pół sztywno, pod koniec dodałam oba cukry, sok z cytryny. Do schłodzonej żelatyny dodałam dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlałam całość do śmietanki i zmiksowałam na najwyższych obrotach. Poczekałam około 15 minut i kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę truskawkową i wygładziłam wierzch. Wstawiłam do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation