Kuchnia

Przepisy

Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mały brokuł
- 1 duże jajko
- 10dag szynki
- 10dag startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 papryki
- sól i pieprz
- rzeżucha do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
2. Szynkę, paprykę kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
3. Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min. Następnie wyciągamy, posypujemy pozostałym serem i wkładamy ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.
5. Gotową zapiekankę posypujemy rzeżuchą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation