Kuchnia

Przepisy

Kuchnia po studencku: Curry z kurczakiem, czyli...

... dziś na bloga zawitało danie z kuchni indyjskiej :D Jest pyszne i naprawdę łatwe do przygotowania.

Nie jest to typowe curry, gdyż nasze ma być tanie (nie traci tym na smaku). Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, zagościło na stałe w moim studenckim menu. Warto je wypróbować i poszerzyć swój repertuar ;)

Składniki (3-4 porcje, zależnie od naszego apetytu):
500 g piersi kurczaka; 7,45zł
1/2 szklanki jogurtu greckiego; 0,56zł
2 łyżeczki curry; 0,28zł
1/2 łyżeczki słodkiej papryki (można też użyć ostrej); 0,07zł
1 cebula; 0,33zł
1 ząbek czosnku; 0,14zł
olej, oliwa do smażenia
5 plastrów ananasa (jeśli ktoś lubi)
Koszt: ok. 8,85zł
Czas przygotowania: 35-40 min.

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej, oliwę i smażymy aż będzie szklista.

2. W tym czasie kroimy kurczaka w kostkę. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy curry i paprykę, mieszamy.

3. Do miski z jogurtem wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy.

4. Siekamy czosnek i dodajemy go do cebulki wraz z zawartością miski.

5. Smażymy do czasu aż sos się zredukuje, a kurczak stanie żółty.
Pod koniec smażenia dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę.

6. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation