Kuchnia

pyszności

Czekoladowe ciasto Cappuccino

Składniki (forma o średnicy 20 cm):

Ciasto czekoladowe:

3 jajek
70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
70 g miękkiego masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
90 g drobnego cukru
70 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cappuccino:

150 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
30 g kawy cappuccino czekoladowe w proszku
2 łyżki cukru (do smaku)
Masa śmietanowa:

200 g śmietanki 30 %
cukier puder (do smaku)
cappuccino czekoladowe (do posypania ciasta)
Ciasto Cappuccino

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Miękkie masło dokładnie utrzyj, następnie dodaj przestudzoną gorzką czekoladę oraz kawę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, wymieszaj do połączenia składników dodając cukier. Gdy masa będzie jednolita, cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto przestudź, przekrój na dwa równe blaty.

Masa cappuccino: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj razem z proszkiem cappuccino. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier, oraz wlej przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietankę delikatnie połącz z serkiem mascarpone.

Masa śmietanowa: Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku (dałam płaską łyżkę).

Blaszkę, w której było pieczone ciasto wyłóż folią spożywczą, następnie na dnie ułóż jeden blat wystudzonego ciasta, przełóż na niego masę cappuccino i wyrównaj. Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Na wierzchu wyłóż masę śmietanową, wyrównaj i posyp proszkiem cappuccino. Wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation