Kuchnia

pyszności

W kuchennym oknie Ewy: Tort, który zachwyci....

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
20 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
15 dag maki
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 puszki brzoskwiń po 425 ml
5 łyżeczek żelatyny
375 ml jogurtu
300 ml wina musującego
725 ml kremówki
1 torebka galaretki brzoskwiniowej
3 łyżki płatków migdałowych
5łyżk cukru
cukier waniliowy

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru, jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C., ostudzić.

Przygotować krem: 3 połówki brzoskwiń osączyć, zmiksować na gęsty przecier. Jogurt utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym stopniowo dodawać wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić. Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce.
375 ml kremówki ubić n sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić na noc do lodówki.
Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać migdałami. Brzegi posmarować ubitą śmietaną. Dodatkowo można ozdobić strużkami gorącej czekolady.

SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation