Kuchnia

Weki

Gruszki z wanilią i kardamonem

Składniki : ( z poniższej ilości wychodzą 2 niewielkie słoiczki )

1 kg gruszek ( obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych )
180 g cukru ( myślę, ze ta ilość jest wystarczająca )
1 laska wanilii
2-3 kapsułki kardamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego ( u mnie mielony )
sok z 1/2 cytryny
Laskę wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka, dodajemy do cukru wraz z przekrojoną laską. Dosypujemy kardamon ( jeśli używacie kapsułek należy je wcześniej rozgnieść w moździerzu ), mieszamy. Gruszki kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem z przyprawami, laskę wanilii wciskamy w gruszki. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc.

Drugiego dnia gruszki zagotowujemy, zmniejszamy ogień i smażymy do konsystencji jaka nam odpowiada. Uwaga mieszamy, żeby się nie przypaliło. Ja dodatkowo pomogłam sobie rozdrabniając je blenderem jak zmiękły. Gotowy dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Dodatkowo pasteryzowałam 10 minut.


* Jeśli zaś smażymy na drugi dzień i owoce puściły zbyt mało soków można dolać niewielką ilość wody

* Ważne też żeby gruszki były dość twarde. Miękkie mogą spowodować psucie się przetworów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation