Kuchnia

Weki

Sos pomidorowy na sposób rosyjski

Składniki: ok. 30 słoików po 200 ml

5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu


Przygotowanie: ponad 60 min.


Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewkę obrać, jabłka również, paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielić przez maszynkę lub w malakserze. Gotować dwie godziny na wolnym ogniu.

Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny.

Następnie należy obrać i zmielić 300 g czosnku lub potraktować wyciskaczem - monotonna robota i strasznie kleją się łapki :) Do sosu dodać 100 g soli, 300 g cukru, czosnek, 4 ziarenka pieprzu i gotować 30 min.

Gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować, odwrócić słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.


Wskazówki i uwagi:

Marchewkę można zetrzeć lub zmielić w mikserze.

Nadesłał(a) MILAK
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation