Kuchnia

SPIŻARNIA

Jak co jeść?

Skoro wiemy już, do czego służą poszczególne sztućce i jak je poprawnie ułożyć, czas teraz się dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać.

Sztućce do ryb - służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.

Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło, nie można zapomnieć o nożu do smarowania masłem o wygiętym, zaokrąglonym ostrzu. Kładzie się go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko ułożonej serwetki.

Owoce: do ich nakładania podajemy komplet sztućców lub łyżkę stołową i widelec, jak do drugiego dania. Powinny się znajdować przy owocach, będących na talerzu deserowym. Jeśli owoce wymagają krojenia - dodatkowo musimy podać widelczyk, nożyk i talerzyk deserowy, a kiedy owoce tego nie wymagają, widelczyk i talerzyk.

Do oliwek podajemy widelec, którym można usunąć pestki.

Kiedy podajemy filiżankę, obowiązkowa jest specjalna łyżeczka do kawy na spodku. Gdy filiżanka z kawą jest mała, a kawa mocna (np. espresso), można podać specjalną łyżeczkę do mokki.


Drób powinniśmy jeść nożem i widelcem. Jednak w niektórych przypadkach, jak np. pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa.

Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga.

Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania.


karmel-itka.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation