Kuchnia

Pieczywo

Drożdżówki z miodem i orzechami
Składniki
na 6-8 sztuk:
1/2 kg mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
70g rozpuszczonego masła
1 jajko
3-4 łyżki cukru szczypta soli
aromat cytrynowy

Składniki
na wierzch:
2 łyżki miodu
ok. 10g orzechów włoskich
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru
i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, sól, jajko i aromat.
Dokładnie zagnieść ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
na ok. 30 minut.
Ma podwoić objętość.
Z ciasta lepić grube wałki i zwijać
w ósemki (patrz. foto)
Przykryć i odstawić na ok. 10 minut
(na czas nagrzewania się piekarnika).
Każdą bułeczkę posmarować mlekiem
i piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie podgrzać w garnuszku miód
i posiekać bardzo drobno orzechy.
Każdą bułeczkę smarować płynnym
miodem i posypać orzechami. Odstawić aż całkowicie wystygną.

http://coffekitchen.blogspot.com/2011/03/drozdzowki-z-miodem-i-orzechami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation