Kuchnia

Pieczywo

Drożdżowe rogaliczki z jabłkiem

Składniki:

500 g mąki pszennej
1 jajko klasy L najlepiej wiejskie + jedno białko
10 dag margaryny
5 dag drożdży
mleko 2% (na oko)
sól
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
opcjonalnie ekstrakt waniliowy
jabłka, cynamon
cukier trzcinowy

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, posypać cynamonem i w zależności od tego, czy są kwaśne, czy nie można je posypać dodatkowo cukrem. Podgrzać mleko na małym ogniu, żeby się nie przypaliło, nie może wrzeć, ma być lekko ciepłe, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki, dodać jajko (można dodać całe jajko i żółtko od białka, w którym będziemy maczać rogaliki przed posypaniem cukrem trzcinowym), cukier, cukier waniliowy i roztopioną w garnku i ostudzoną margarynę, szczyptę soli i zaczyn z drożdży, zagnieść. Stolnicę posypać małą ilością mąki, rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, najlepiej by rozwałkowane ciasto miałko kształt okręgu i wycinać z niego trójkąty na kształt kawałków pizzy, do środka każdego trójkąta włożyć kawałek jabłka, zawinąć, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Takie rogaliki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec aż do uzyskania złotego koloru.

Źródło: http://feeleat.blogspot.co.uk/2014/02/drozdzowe-rogaliczki-z-jabkiem-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation