Kuchnia

makaron

Składniki:

200 g makaronu w kształcie dużych muszli
250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1 mała cebula
kawałek kiełbasy chorizo
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół do pizzy
sól i pieprz, cukier do smaku
słodka papryka w proszku
czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
olej do smażenia
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
150 g miękkiego sera żółtego

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli i łyżkę oleju. Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut, 190oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation