Kuchnia

makaron

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

2 PORCJE
150 g makaronu penne
1 szklanka tartej cukinii (ze skórką)
5 zielonych szparagów
1/2 młodej małej cebulki
1 łyżka masła
1 duże jajko
2 - 3 łyżki mascarpone
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
świeża kolendra
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie opłukać cukinię i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 1 szklankę. Szparagi opłukać i odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać szparagi, posypać solą i podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne i chrupiące. Następnie dodać startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Jajko wbić do miski, dodać mascarpone i rozmieszać widelcem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić patelnię z warzywami z ognia i wlać masę, cały czas mieszać aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko razem się podgrzeje - masa nie może się ściąć, ma pozostać kremowa, w razie potrzeby można ustawić patelnię z powrotem na malutkim ogniu. Dodać makaron i wymieszać. Nałożyć do talerzy i posypać świeżą kolendrą. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
WSKAZÓWKI

Poza sezonem na szparagi można je pominąć lub zastąpić np. szpinakiem, bobem czy zielonym groszkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation