Kuchnia

Kuchnia - Zupy

- 1 kg małych cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- pół pęczka pietruszki
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- łyżka masła
- łyżka oleju
- kostka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz biały
W garnku rozgrzej olej i masło. Wrzuć posiekaną drobno cebulę i zeszklij. Pilnuj żeby się tylko zeszkliła, a nie przysmażyła. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmaż chwilkę. Zalej wodą i dodaj cukinię umytą i pokrojona w kostkę (bez obierania). Wody ma być tyle by przykrywała tylko warzywa. Dodaj kostkę rosołową, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj 20 minut.
Wyjmij ziela i listki laurowe. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj bardzo drobno posiekaną pietruszkę.
Śmietanę włóż do miseczki, dodaj do niej trochę gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę można podać z grzankami lub z paskami a’la tagiatelle z cukinii.

Tagiatelle z cukinii:
Małą cukinię umyj i obieraczką do warzyw potnij w bardzo cienkie paski. Następnie wrzuć je do wrzątku i gotuj 3 minuty. Wyjmij i udekoruj nimi każdą porcje zupy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation