Kuchnia

rogaliki

Maślane rogaliki z nadzeniem wiśniowym lub śliwkowym

Składniki (40 szt):
1 opakowanie kwaśnej śmietany 12% (180g)
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
500 g mąki
250 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold)
2 słoiczki gęstych powideł śliwkowych lub domowych konfitur z wiśni
180 g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody





Sposób przygotowania:
Śmietanę przełóż z opakowania na głęboki talerz, dodaj do niej pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Jeśli konfitury zawierają sok z owoców, przełóż je na sitko, żeby je osączyć.
Na stolnicy posiekaj nożem masło razem z mąką, dodaj masę śmietanową i zagnieć jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Gotowe ciasto podziel na 5 równych części. Posyp stolnicę cienką warstwą mąki i rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na koło o średnicy około 35 cm. Natnij nożem na krzyż pod kątem prostym, potem jeszcze raz na krzyż po przekątnych. Powinno powstać 8 mniej więcej równych trójkątów.
Na każdy trójkąt ciasta od strony długiego boku nałóż łyżeczkę konfitur (ok. 2 cm od brzegu), przykryj szerokim brzegiem ciasta i sklej ciasto dookoła nadzienia, jak przy pierogach, aby konfitury nie wyciekały podczas pieczenia. Następnie owiń rogalik pozostałą częścią ciasta i rękami nadaj mu kształt kierując oba końce do środka. Podobnie postępuj z pozostałymi porcjami ciasta.
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi miejsce na wyrośnięcie.
Gotową blachę wstaw do pieca i piecz 10 minut lub chwilę dłużej, jeżeli rogaliki mają być bardziej rumiane.
W miseczce utrzyj cukier puder z gorącą wodą na lukier (musi być bardzo gęsty). Przy pomocy pędzelka polukruj rogaliki, kiedy są jeszcze lekko ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation