Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Składniki
Na około 30 ciasteczek (u mnie ok 40 wielkości orzecha włoskiego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady, posiekanej

Przygotowanie
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zważenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Można lekko spłaszczyć, jednak jeśli chcemy, aby zachowały swój okrągły kształt, pomijamy (ciastka się nie rozlewają). Piec w temperaturze 200ºC przez ok 10 minut lub do zrumienienia (można sprawdzić patyczkiem czy są od spodu upieczone). Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation