Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

DOSKONAŁA NA OBIAD MEKSYKAŃSKA TORTILLA Z KURCZAKIEM

Składniki:
-3 gotowe tortille
-pół niewielkiej kapusty pekińskiej
-2 pomidory
-2 ogórki
-czerwona papryka
-40 dag piersi kurczaka
-przyprawa kebab-gyros
-pieprz
-sól
-papryka słodka
-oliwa

Sos czosnkowy:

-200 ml jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-3 ząbki czosnku
-sól
-pieprz
-zioła prowansalskie

Sos vinegrette:

-4 łyżki oliwy
-1 łyżeczka musztardy
-2 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie
-sól
-cukier

Sposób przygotowania
1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, posyp pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa (ilość według uznania).
2. Mięso polej oliwą i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
3. Po upływie wyznaczonego czasu usmaż mięso - nie dodawaj tłuszczu, wystarczy oliwa z marynaty.
4. Przygotuj sos czosnkowy - wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśnij 3 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do sosu.
Przypraw sos wg uznania, dokładnie wymieszaj.
5. Kapustę pekińską, pomidory, paprykę i ogórki pokrój.
6. Składniki na sos vinegrette wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
7. Vinegrette wymieszaj z kapustą pekińską, pomidorami, papryką i ogórkami.
8. Tortillę podgrzej (w piekarniku lub na patelni). Posmaruj sosem czosnkowym, nałóż mięso i warzywa.
9. Zawiń. Najlepiej podawać ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation