Kuchnia

Przepisy

: Sos kurkowy (Sos z kurek)

Sos kurkowy (Sos z kurek)

Składniki:
400 g kurek
80 g masła
1 duża cebula
150 ml śmietany 30%
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
rosół


Oczyszczone kurki kroję na mniejsze kawałki (mniejsze pozostawiam w całości). W rondelku roztapiam masło, wrzucam posiekaną w kostkę cebulę i smażę do zeszklenia. Następnie dodaję pokrojone grzyby i duszę ok. 10 - 15 minut pod przykryciem. Do uduszonych kurek wlewam tyle rosołu, aby powstał sos. Dodaję posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Śmietanę mieszam z mąką i łyżką wazową gorącego wywaru, wlewam do rondla. Całość szybko mieszam i gotuję do zgęstnienia. Sos można podawać do ziemniaków, makaronu, mięs czy ryb.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation