Kuchnia

Ryby

śledź plus śliwka wersja łagodna

8 matiasów, 1/4 l mleka, garść obranych migdałów, 30 dag śliwek suszonych, 1/3 szklanki oleju, cukier, sól, 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, 4-5 gałązek natki pietruszki


Śledzie opłucz, zalej zimnym mlekiem, odłóż na 2-3 godziny. Dobrze osącz, zwiń w rulony, mleko wylej. Migdały posiekaj. Śliwki zalej połową szklanki wody, odstaw na godzinę, aby zmiękły. Potem rozgotuj je w tej samej wodzie i przetrzyj przez sitko. Wymieszaj na gładką masę z olejem i migdałami, przypraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym lub octem. Ruloniki śledziowe ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation