Kuchnia

Ciasteczka, muffinki, drobne słodkości

Rurki z kremem

Ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
250 g masła
25 dag śmietany
szczypta soli

Krem:
200 g masła
1 laska wanilii
450 ml mleka
8 łyżek cukru

Dodatkowo:
1 żółtko
gruby cukier

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto.
Owijamy folią i schładzamy w lodówce.
Blat obsypujemy mąką.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1-2 mm.Kroimy wąskie paski o szerokości około 1,5 cm.
Rurki smarujemy masłem.Ja natłuściłam ręce masłem i każdą z rurek natarłam.
Przygotowane paski nawijamy na rurki zaczynając od węższego końca rurki.
Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie.
Każdą z rurek smarujemy na wierzchu białkiem po czym moczymy ją w cukrze.
Najlepszy do tego jest gruby cukier,ale ja takiego nie miałam.
Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie ich dociskając do blach nie będą wtedy nam się przekręcać.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200′C.
Rurki powinny być jasnozłote.

Krem:
Do 400 ml mleka dodajemy nasiona wanilii i pozostałą laskę.Podgrzewamy około 2-3 minut.Do pozostałego mleka dodajemy budyń i cukier.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Z gotującego się mleka wyjmujemy laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia i wlewamy budyń.Dalej postępujemy jak przy gotowaniu zwykłego budyniu.Odstawiamy do wystudzenia.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas mieszając.Krem chłodzimy w lodówce.Tak przygotowanym kremem możemy nadziewać rurki.

Inspiracja: Przepis rodzinny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation