Kuchnia

Ciastko, muffinki, pączki , babeczki

MUFFINY Z JABŁKAMI WG NIGELLI | matkaWariatka
Składniki: na 18 sztuk
2 jabłka
250g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125g + 4 łyżeczki cukru trzcinowego
125ml miodu
60ml jogurtu naturalnego
125ml oleju
2 jaja
75g migdałów

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu.

W osobnej misce mieszamy miód, jogurt, olej i jaja.

Migdały grubo siekamy, połowę wrzucamy do miski z mąką,
resztę migdałów mieszamy z 4 łyżeczkami cukru trzcinowego i cynamonem. Mamy gotową posypkę do muffinek.

Suche składniki mieszamy z mokrymi, dodajemy jabłka.

Masę przekładamy łyżką do formy z papilotkami – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Wierzch muffinek posypujemy migdałami z cukrem i cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation