Kuchnia

Pyszności

Tarta francuska z mozzarellą i pomidorkami

Gdy spodziewam się gości, a brak mi czasu na spokojne przygotowanie kolacji, ciasto francuskie okazuje się absolutnym wybawieniem. To idealna baza pod różnego rodzaju przekąski, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Tym razem przygotowałam tradycyjną wersję z mozzarellą i pomidorkami. Aż trudno uwierzyć, że znika ze stołu tak szybko jak się pojawia.

Składniki:

540g ciasta francuskiego (opakowanie)

kilkanaście pomidorków koktajlowych

300 g mozzarelli (2x opakowania)

garść rukoli do posypania



Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie położyć na niej ciasto francuskie i zagiąć brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do ok. 180C. W razie konieczności uklepać ciasto w trakcie pieczenia, gdyby się za bardzo podniosło. Wyjąć, gdy się zarumieni. Następnie ułożyć plastry mozzarelli oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Włożyć powrotem do piekarnika na ok. 7 min, aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation