Kuchnia

kuchnia

Ciasto marchewkowe dietetyczne
400 g drobno startej marchwi
130 g płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
50 g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele)
wierzch:
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego light
płatki migdałowe

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem. Suszone owoce jak morele pokroić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, wymieszać. Na koniec dosypać mąkę z płatków, przyprawy i delikatnie wymieszać. Dosypać bakalie. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Upieczone ciasto odstawić na 15 minut do wystudzeni. Chłodne wyjąć z blachy. Wierzch posmarować serkiem. Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałów, posypać nimi serek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation