Kuchnia

Warzywa

Marchewka z groszkiem z otrębami żytnimi

Składniki

50 g masła
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
4 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200 g świeżego lub mrożonego groszku
1 łyżka otrąb żytnich Kupiec




Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło z cukrem i solą. Dodać marchewkę, wymieszać dokładnie, żeby masło rozprowadziło się po wszystkich kawałkach. Dodać kilka łyżek wody przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.

Następnie dodać groszek, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut.

Dodać łyżkę otrąb, rozrobionych w kilku łyżkach wody, wymieszać i dusić jeszcze chwilę.

Doskonały dodatek obiadowy. Można np. podać z purre i rybą panierowaną w otrębach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation