Kuchnia

obiadowe

Leczo węgierskie przepis na proste, szybkie i niebiańsko smaczne leczo

LECZO WĘGIERSKIE

Leczo węgierskie – czyli cała prawda o leczo, którą odkryłam w Budapeszcie – otóż węgierskie, paprykowe leczo jest delikatne, chude i zawiera mnóstwo cebuli i wcale nie tak dużo kiełbasy jak wcześniej sądziłam. Udało mi się idealnie odtworzyć ten przepis w domu i nie zawaham się zdradzić Wam przepisu i sekretu lekkiego leczowego sosu.

LECZO WĘGIERSKIE SKŁADNIKI:
4 duże cebule

4 duże papryki: żółte i czerwone

2 białe papryki (opcjonalnie, ale jeśli uda Wam się je kupić – nadadzą daniu niepowtarzalnego charakteru)

3 duże pomidory

1 kiełbasa – najlepiej pikantna węgierska albo inna w stylu chorizzo

2 ząbki czosnku (niekoniecznie)

sól, pieprz

szczypta cukru

ostra mielona papryka

słodka mielona papryka

olej lub oliwa do smażenia

LECZO WĘGIERSKIE PRZEPIS PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w dość grube półplastry i podsmażyć z kiełbasą. Cebuli nie można rozgotować – ma pozostać jędrna i lekko chrupiąca tak samo jak papryka.

Po koło 4 minutach dodać paprykę, smażyć całość na małym ogniu.

Następnie dodać sparzone, obrane pomidory pokrojone na 8 części. To pomidory są sekretem delikatnego sosu spajającego leczo w doskonałość.

Leczo doprawić solidnie ostrą, mieloną papryką i solą. Jeśli sos będzie za rzadki – choć taki być powinien – można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dosłodzić odrobinę do smaku.

Podawać z chlebem – spróbujcie tego prostego przepisu – gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem i konsystencją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation