Kuchnia

obiadowe

PotrawyRegionalne: KLUSKI LENIWE

składniki:

500g białego półtłustego sera
250 g mąki pszennej
2 jajka
sól

Ser przepuściC przez praskę.
DodaC mąkę i jajka.
Zagniesc ciasto podsypujac maki i formowac z niego waleczki
Pokroic je na małe romby.



Wrzucic kluski do gotującego i posolonego wrzątku.
Po wypłynięciu na powierzchnię wody,
jeszcze chwilkę gotowac
Wyjac i układac kluski na talerzach.


kluski leniweII

Składniki
50 dkg twarogu mielonego (najlepiej śmietankowy), 3 jaja, 15 dkg mąki pszennej+3 dkg maki do posypania, 2 dkg tłuszczu, 3 dkg masełka do polania oraz 2 dkg bułki tartej lub cukru jak ktoś lubi na słodko.
KALKULATOR MIAR I WAG



Przygotowanie
Utrzeć tłuszcz dodając kolejno: żółtka i ser.
Utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek.
Włożyć do masy serowej. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. lekko posolić.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.

Uformować gruby wałek i spłaszczyć go tępą stroną noża, zrobić kratkę i krajać w skośne kawałki.

Pierożki wżucać partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę. Zamieszać, przykryć do wypłynięcia.
Po wypłynięciu gotować ok. 30 sekund i odcedzić.
Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem lub roztopić masło z dodatkiem bułki tartej i polać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation